Hoewel ze het nooit van de daken zullen schreeuwen, is het voor sommige beroemdheden, politici, ondernemers en zelfs bestsellerauteurs de normaalste zaak van de wereld: het inhuren van een ghostwriter. Maar wat doet een ghostwriter eigenlijk? Waarom is ghostwriting interessant voor jou en – niet onbelangrijk – wat kost een professionele ghostwriter? Esther Meijer Tekstproducties legt uit.
Wat doet een ghostwriter?
Een boek, blog, speech of script schrijven zonder zelf te schrijven? Het kan met een ghostwriter. Een ghostwriter, ook wel schaduwauteur genoemd, is een professionele schrijver die teksten schrijft uit naam van iemand anders. De schrijver doet, tegen betaling, afstand van zijn of haar auteursrecht. De naam van de ghostwriter verschijnt dus niet onder de tekst of op de cover van het boek.

Voor wie is ghostwriting interessant?
Denk jij bij ghostwriting vooral aan het schrijven van een boek? Niet zo gek, veel boeken van politici en celebrities zijn geschreven door een schaduwauteur. Toch is ghostwriting voor meer partijen interessant. Zo maken steeds meer drukbezette ondernemers gebruik van een professionele schrijver om hun zichtbaarheid met een column of blog te vergroten. Ook topmanagers weten steeds beter de weg te vinden naar een schrijver voor het optekenen van bijvoorbeeld een jaarverslag. O, en die ene spannende Netflix-original? Dikke kans dat niet Netflix, maar een professionele ghostwriter achter het script zit.
Waarom een ghostwriter inhuren?
Is schrijven niet jouw ‘cup of tea’, maar heb je wel een verhaal te vertellen, waardevolle kennis te delen of een dienst te verkopen? Dan biedt een ghostwriter uitkomst. Een goede schaduwauteur kruipt in jouw huid, duikt in de materie en vertaalt jouw boodschap naar een pakkende tekst, gericht op jouw doelgroep. De voordelen? Je bespaart tijd, voorkomt stress én komt professioneel over. Minimale inspanning, maximale resultaten.
Hoe werkt een ghostwriter?
Hoewel een ghostwriter veel werk uit handen neemt, is het niet verstandig om als opdrachtgever volledig op je lauweren te rusten. De beste resultaten krijg je wanneer je jouw schrijver duidelijk informeert en een vinger aan de pols houdt. Een ghostwriter zit dan ook regelmatig samen met de opdrachtgever om kennis te delen en te sparren, vaak via een interview. Alleen zo komt hij of zij erachter wie jij echt bent en waar je voor staat. Hoe beter de input, hoe treffender de tekst.
Wat kost een ghostwriter?
Een goede ghostwriter bespaart tijd en zorgt voor rust in je hoofd. Daar staat uiteraard een vergoeding tegenover. Een ghostwriter betaal je meestal op basis van een uurtarief. De meeste ervaren ghostwriters hanteren een tarief tussen de 65 en 95 euro per uur. Naast een uurtarief kan de schrijver kiezen voor een tarief per woord of voor een projectprijs.
Gaat het om het schrijven van een boek? Dan wordt er meestal op royaltybasis uitbetaald. De kosten voor de ghostwriter zijn dan afhankelijk van de uiteindelijke verkoop.
Ghostwriter inschakelen? Neem contact op
Heb jij een verhaal te vertellen of een boodschap te verkondingen en wil je daarvoor een professionele ghostwriter inhuren? Als tekstschrijver schrijf ik regelmatig uit naam van andere personen en bedrijven. Ik bijt me met liefde vast in jouw verhaal en giet het in de perfecte vorm. Of dat nu een blog, boek, column of speech is. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden. O, en eh… ik zal het aan niemand vertellen.
0 reacties