Misschien komt het door mijn achtergrond als televisiejournalist of omdat ik samenwoon met een videoproducent, maar het schrijven van een voice-over tekst vind ik één van de leukste dingen om te doen. Gelukkig zien steeds meer organisaties in hoe belangrijk video is in een marketingstrategie. Een goede promo- of bedrijfsvideo trekt de aandacht en houdt deze vast. Tenminste, als de beelden ondersteund worden door de juiste woorden. Maar hoe schrijf je een goede voice-over tekst? Met deze 5 tips sluit jouw tekst naadloos aan op de beelden.
Tip 1. Show, don’t tell
Het grote voordeel van film of animatie is dat niet alleen de tekst, maar ook het beeld een verhaal vertelt. Dit vormt meteen een aandachtspunt. Een veelgemaakte fout bij het schrijven van een voice-over tekst is letterlijk vertellen wat je ziet. Hiermee geef je de kijker niet alleen overbodige informatie, het is ook zonde van de tijd. Een gemiddelde promovideo duurt 1.5 tot 3 minuten. Een gemiddelde voice-over spreekt 120 tot 150 woorden per minuut. Daarnaast bevat een goede video pauzes. De ruimte die je hebt, kun je dus beter benutten met woorden die de beelden ondersteunen en de échte boodschap overbrengen.
Tip 2. Maak een duidelijke verhaallijn
Als organisatie wil je natuurlijk zoveel mogelijk informatie delen, maar ‘minder is meer’ bij video. Wil je een product verkopen of een medewerker uitlichten, dan heeft het geen zin om over de geschiedenis van je organisatie te praten. Schrijf op welke informatie de kijker écht nodig heeft en maak vervolgens een verhaallijn. Een duidelijke verhaallijn bevat een sterke inleiding waarin je direct to the point komt (tip: begin met een prikkelende vraag of opmerking), een middenstuk waarin je je punt toelicht en een slot met een call-to-action.

Tip 3. Gebruik spreektaal in je voice-over tekst
Over woorden als ‘echter’, ‘dikwijls’ en ‘immers’ valt bij elke tekst te discussiëren, maar bij een voice-over tekst zijn ze een absolute no-go. Een goede tekst voor een video bevat spreektaal. Schrijf dus zoals je spreekt. Niet alleen omdat je voice-over daar blij van wordt, maar ook omdat de boodschap beter binnenkomt bij de kijker. Bovendien wordt de video een stuk vlotter als je spreektaal gebruikt. Vermijd daarom lange zinnen, moeilijke woorden en vakjargon (houd je doelgroep in gedachten).
Tip 4. Een goede voice-over tekst heeft het juiste ritme
Zeg nou zelf: bij een presentatie of lezing luister je liever naar iemand die ritme in zijn of haar stem heeft, toch? Niets zo slaapverwekkend als een monotone stem die lange zinnen opdreunt. In een video werkt dat net zo. Natuurlijk hangt veel af van de voice-over stem, maar ook als schrijver kun je voor de juiste flow zorgen. Dat doe je met de lengte van je woorden en zinnen. Wissel woorden met verschillende lettergrepen af en zorg voor voldoende afwisseling tussen korte en lange zinnen.
Tip 5. Laat je voice-over tekst controleren
Is je voice-over tekst af, lees hem dan hardop voor. Struikel je over moeilijke woorden of lange zinnen? Haal ze er dan uit. Het is altijd slim om je tekst te laten lezen door een ander. Alleen zo kom je erachter of de boodschap duidelijk is. Je kunt je voice-over tekst eventueel laten checken door een professionele tekstschrijver. Deze controleert de tekst op inhoud, stijl en ritme. Bijkomend voordeel? Je voorkomt hiermee grammaticale fouten of andere missers die de kijker kunnen afleiden.
Hulp nodig bij het schrijven van een voice-over tekst? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van jouw voice-over tekst of wil je het schrijven helemaal uitbesteden. Als tekstschrijver schrijf ik voice-over teksten voor bedrijfsvideo’s, uitleganimaties of e-learnings. Ik help je graag. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.
0 reacties